Kelebek Koleksiyonu Nasıl Yapılır?
Kelebek koleksiyonu çok popüler olmasa bile en renkli, en çekici koleksiyon çeşitlerinden birisidir. Kelebek koleksiyonu; doğada bulunan kelebeklerin özel yöntemler ile yakalanması veya özel kelebek çiftliklerinden elde edilen kelebeklerin çeşitli işlemlerden geçirilerek koleksiyona alınması ile yapılmaktadır. Kelebek koleksiyonu oldukça özen isteyen ve titiz çalışma gerektiren koleksiyon türlerinden birisidir. Bu konumuzda sizlere kelebek koleksiyonu hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Kelebek koleksiyonunun nasıl yapıldığını anlatacağız.
Kelebeklerin Yakalanması ve Alınması
Kelebek koleksiyonu yapabilmek için öncelikli olarak kelebeklerin yakalanması veya alınması gerekmektedir. Kelebeklere sahip olmanın başlıca yöntemleri bunlardır. Ülkemizde olmasa da yurt dışında bazı ülkelerde özel kelebek çiftlikleri bulunmaktadır. Bu çiftliklerde çeşitli türlerde kelebekler yetiştirilmekte ve isteyenlere satılmaktadır. Bu çiftliklere ulaşmak ülkemizden biraz zor olabilmektedir. Fakat yinede bazı siteleri takip ederek bu kelebekleri alabilirsiniz.
Aşağıdaki resimde örnek bir yakalama kepçesi ve kelebek yakalama işlemi görüyorsunuz.
Ülkemizde daha yaygın olarak kullanılan yöntem ise kelebeğin yakalanmasıdır. Bu işlem doğada serbest halde gezen kelebeklerin yakalanması ve koleksiyon için işleme alınmasıdır. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan birisi kelebeği yakalamada kullanacağız kepçenin özellikleridir. Kepçe mümkün olduğunca geniş ve kelebeğe zarar vermeyecek kadar yumuşak bir tülden üretilmiş olmalıdır. Tül kısmının ise uzun olmasında yarar vardır.
Kelebeği yakalamak için yavaşça kelebeğe yaklaşmak ve tek hamlede kepçenin içine alarak kepçeyi biraz çevirmek gerekir. Kepçeyi yeterince çevirmezseniz kaçma durumu söz konusu olabilir. Kepçenin içerisine aldığınız kelebeği hassas bir şekilde saklama kutularına veya özel kelebek zarflarına alabilirsiniz. Bu esnada maalesef öldürme işlemi yapılması gerekiyor. Bunun için genellikle siyanür kullanılmaktadır. Fakat bu konuda uzman bir kişiden yardım almadan kimyasal öldürme işlemine başlamayın. Bunun yerine kelebeğin göğüs kısmına hafif bir baskı uygulayabilirsiniz.
Koleksiyon İçin Yapılan İşlemler
Yakalanan kelebeğin koleksiyona alınmadan önce tespit işlemi dediğimiz bir takım işlemlerden geçmesi gerekmektedir. Bunun için öncelikli olarak kelebek şekil verilebilecek şekilde yumuşak olmalıdır. Eğer kelebek yeteri yumuşaklıkta ve neme sahip olmazsa kırılmalar olabilir. Bu durumum önüne geçmek için kelebeği bir süre (yaklaşık 24 saat) nemli bir ortamda tutabilirsiniz. Nemli bir ortam derken küçük bir saklama kabının altına ıslak pamuk yerleştirip, üstte kuru bir kısma kelebeği koyabilir ve nemli bir ortamda kalmasını sağlayabilirsiniz.
Resimde kelebeğin tespit işleminden sonraki durum görülmektedir. Kelebek pelur kağıdı ve iğneler yardımı ile tespit edilmiş haldedir.
Yetince nemli ve şekil verilebilecek düzeyde olan kelebekler özel kelebek tespit tahtalarına alınır. Kelebek buraya alınmadan önce göğüs kısmının tam ortasına özel böcek iğnesi saplanması gerekmektedir. Bu iğne ile aynı zamanda tahtaya tespiti sağlanır. Tahtaya tespit edilen kelebeğin kanatlarına ve antenlerine yine özel iğneler ve pelur kağıdı ile şekil verilir. Şekil verme işlemi tamamlandıktan sonra yaklaşık olarak 1 hafta bu şekilde tutulur.
Kelebeğin Koleksiyona Alınması
Tespit işlemleri tamamlanan kelebek çeşitli yöntemler ile koleksiyona hazır hale getirilir. En sık kullanılan yöntem derin dondurucuda tutmaktır. Yaklaşık 1 hafta derin dondurucuda tutmak bozulmasının önüne geçecektir. Bu işlemlerden sonra kelebek özel çerçeve veya özel kutusuna alınarak sabitlenir ve bu şekilde saklanır.
Özel böcek iğnesi nedir tam olarak? Nereden temin edebiliriz?