Eski 500.000 Türk Lirası Ne Kadar Eder? Değeri Nedir?
Eski para koleksiyonu yapan birçok kişi paralara, paraların özelliklerine ve paranın yaklaşık piyasa değerine hakimdir. Fakat amatör olarak bu işi yapanlar veya büyüklerinden hatıra olarak eski para kalan kişiler bu konuda çok bilgili değiller ve en çok merak ettikleri konuların başında ellerinde bulunan kağıt paraların piyasa değeri geliyor.
Bir kağıt paranın piyasa değerini etkileyen oldukça fazla faktör vardır. Tabi ki en önemli kriter nadirliktir. Yani bir kağıt para ne kadar az bulunuyorsa, ne kadar az basılmışsa veya piyasada ne kadar az rastlanıyorsa o kadar değerlidir. Bu nedenle özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde basılan 1, 2, 3 ve 4. emisyon kağıt paralar daha değerlidir. Sonraki dönemlerde basılan paralarda ekstra bazı özellikler varsa değerli olabilir. Bu özellikler ile genellikle harf, ilk yüz veya bin olması veya radar para olması gibi özellikledir.
Eski 500.000 Türk Lirası
Bu kağıt paramız 7. emisyon para grubunda yer alan bir banknottur. Toplamda 4 tertip halinde basılmıştır. Birinci tertip 18.03.1993, ikinci tertip 16.05.1994, üçüncü tertip 26.08.1994 ve son olarak dördüncü tertip 10.10.1997 tarihinde tedavüle çıkmıştır. 01.01.2006 tarihinde ise tedavülden kaldırılmıştır.
Bu kağıt paramızın ilk 3 tertibinde ön yüz ve arka yüzde mor renk hakimdir. Dördüncü tertipte ise ön yüzde yine mor renk, arka yüzde ise açık menekşe rengi hakimdir. Ön yüzünde Atatürk portresi, arka yüzünde ise Çanakkale Şehitleri Anıtı’nın panoramik bir görüntüsü yer almaktadır. Boyutları ise 76×160 mm’dir.
Tertip ayrımı yapmak isteyenler banknotun ön yüzünde yer alan imzalara bakabilir. Birinci tertip banknotlarda Rüşdü Saraçoğlu ve Hasan Ersel, ikinci tertip banknotlarda Yaman Törüner ve Bediz Demiray, üçüncü tertip banknotlarda Yaman Törüner ve Nedim Usta ve son olarak dördüncü tertip banknotlarda Gazi Erçel ve Aydın Esen’in imzaları yer almaktadır.
Eski 500.000 Türk Lirası Değeri
Yukarıda da söylediğimiz gibi bir kağıt paranın değerini etkileyen birçok farklı faktör vardır. Kondisyon, seri numarası, tertip özelliği gibi faktörlere bakarak değerini belirlemek gerekir. Fakat genel olarak şunu söylemekte fayda var. Herhangi bir özelliği olmayan 500.000 Türk Lirası çok değerli bir banknot değildir. Çil yani el değmemiş olanları 5-10 TL arasına alıcı bulmaktadır. Tertip bazında bakacak olursak; ilk tertipte yer alanlar 10-15 TL, ikinci tertipte yer alanlar 8-10 TL, üçüncü ve dördüncü tertipte yer alanlar 6-10 TL rakamlara alıcı bulmaktadır.
Tabi ki A01, B01 gibi serinin ilk numaralarına sahip ve özellikle ilk yüz veya ilk bin içerisinde yer alan banknotların değeri daha yüksektir. Bu tarz özellikler dikkate alındığında paranın değeri 400-700 TL gibi rakamlara çıkabilmektedir.
Not: Alım ve satım işlemlerimizi Facebook Grubu ve Instagram sayfası üzerinden yapmaktayız. Buraları takip edebilirsiniz.
Elimde eski 500.000 Türk Lirası var. Kaça satarım?
Bende de var ama her para değerli değildir arkadaşlar basım yılı seri numarası ve kondisyonuna göre değer biçilir bu tarz haberlere itibar etmeyin.